Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ Ν.ΠΕΛΛΑΣ


              ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Ν.ΠΕΛΛΑΣ" ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ & ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

 Παρέμβαση-τοποθέτηση στην εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πέλλας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 03-10-2017, στις 19.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας στα Γιαννιτσά με θέμα την υλοποίηση της ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Ν.ΠΕΛΛΑΣ με προέκταση στην Αλμωπία και τις παρακάμψεις Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών έγινε από την “Πρωτοβουλία Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο του Ν. Πέλλας”.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την παρουσία του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χ. Σπίρτζη που συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ενώ απηύθυναν χαιρετισμό και τοποθετήθηκαν ο Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Πέλλας ,Θ .Τζάκρη και Γ. Σηφάκης, οι Δήμαρχοι Πέλλας Γρ. Στάμκος, Έδεσσας , Δ. Γιάννου, Σκύδρας Κ .Ιγνατιάδου, ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας Γ. Τσουκνιδάς, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Κ. Σέλτσας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ι.Τσώτσος, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Σιδηρόδρομο Χ.Ιωάννου και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλμωπίας Χρ. Γεωργίου.

 Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Χ.Ιωάννου αναφέρθηκε στα πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση της ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Ν.ΠΕΛΛΑΣ με προέκταση στην Αλμωπία τονίζοντας πως το ιδιαίτερα φιλικό πεδινό ανάγλυφο και η απουσία εμποδίων ελαχιστοποιούν το χρόνο και το κόστος κατασκευής ενώ σήμερα σχεδόν δέκα χρόνια μετά παραμένει αναξιοποίητη η ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που αναμένονταν να επικαιροποιηθεί και να δημοσιοποιηθεί (την ημέρα της εκδήλωσης). 
 Επισήμανε ακόμη ότι το πιο παραγωγικό και πυκνοκατοικημένο τμήμα του Ν.Πέλλας ο κάμπος του νομού και η πόλη των Γιαννιτσών, βρίσκονται εκτός σιδηροδρομικού δικτύου καθώς και τον υπερτοπικό χαρακτήρα της προαστιακής σύνδεσης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Π.Ε.ΠΕΛΛΑΣ τόσο σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο ως τμήμα της ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ .
Ακόμη τόνισε την αβεβαιότητα που προκύπτει για το στρατηγικό σχεδιασμό των υποδομών του Ο.Σ.Ε. μετά την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρία Ferrovie dello Stato Italiane καθώς και την αναγκαιότητα εξεύρεσης των χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση των μελετών που απαιτούνται ώστε το έργο της προαστιακής σύνδεσης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Π.Ε.ΠΕΛΛΑΣ να αποκτήσει μελετητική ωριμότητα. 

 Από τη μεριά του ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα διασύνδεσης των λιμανιών της Μαύρης θάλασσας (Βάρνα ,Μπουργκάς ) και το λιμάνι του Δούναβη (Ρούσε) με τα τρία λιμάνια της βόρειας Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη,Καβάλα,Θεσσαλονίκη) και τα δυτικά βαλκάνια μέσω της ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ.
Την ίδια μέρα σε συνέντευξή του στον τοπικό τηλεοπττικό σταθμό PELLA TV και σε σχετική ερώτηση για το αν η ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Π.Ε.ΠΕΛΛΑΣ μπορεί να αποτελέσει και μέρος της ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ απάντησε καταφατικά λέγοντας πως η επέκταση της προς τα δυτικά βαλκάνια και τα Τίρανα ενδιαφέρει και την περιοχή μας.
 Η αναμενόμενη- για την ημέρα πραγματοποίησης της εκδήλωσης- δημοσιοποίηση της επικαιροποιημένης μελέτης σκοπιμότητας δεν έγινε αλλά ο κ.Σπίρτζης αφού τόνισε πως τα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά ανακοίνωσε την παρουσίασή της από τους υπεύθυνους μελετητές μετά από ένα μήνα .
Ο Υπουργός αφού χαιρέτησε το σημαντικό ρόλο της συλλογικότητας της “Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο του Ν. Πέλλας” στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του έργου και παρ΄ότι είπε πως "αν πηγαίναμε να κάνουμε τώρα υποδομές προτεραιότητα θα είχε ο σιδηρόδρομος" θεώρησε αναγκαίο κακό την προτεραιότητα του οδικού δικτύου αφού "δυστυχώς και η παραγωγή μας και οι μεταφορές και η κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί βασίζονται στις οδικές μεταφορές".

Η “Πρωτοβουλία Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο του Ν. Πέλλας” χωρίς να θέλει να περάσει στη λογική της αντιπαράθεσης μεταξύ οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου θεωρεί την υλοποίηση της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Ν.ΠΕΛΛΑΣ ως ένα έργο πρώτης προτεραιότητας με τεράστια ανταποδοτικά οφέλη και θα συνεχίσει να την διεκδικεί .


           

Δείτε τα ολόκληρα τα video από την Pella TV, εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=NYIxDn4r2ng
https://www.youtube.com/watch?v=XhromI2oSOI
https://www.youtube.com/watch?v=VmQS4j9uOgw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.